H-1061, Budapest, Paulay Ede u. 58.             Telefon: (+36-1) 352-61-59              Telefon/Fax: (+36-1) 341-33-20 

 

 

 

Délczeg Zoltán

hegedűkészítő, igazságügyi szakértő

 
A Tamási Általános Iskolai tanulmányaim mellett 9 évesen kezdtem el hangszeren (mélyszárnykürtön) játszani a helyi ifjúsági fúvószenekarban.
Budapesten a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskolában Falvay Antal, majd
Avar Antal voltak a harsona főtárgy tanáraim, akik sikeresen készítettek fel a Zeneakadémiai felvételire. A Zeneakadémián 1989-ben művész-tanári diplomát szereztem.
 
Friss diplomásként, francia középfokú nyelvvizsgával és angol nyelvismerettel, jeles tanulmányi eredmény és szaktanári javaslat birtokában Népköztársasági Ösztöndíjat kaptam franciaországi továbbtanulásra, amely sajnálatos módon “adminisztratív okok” miatt meghiúsult.
 
Az 1989-es politikai és gazdasági változásokkal egy időben fordult érdeklődésem a vonós hangszerek irányába. 1989-1992 között mint a Karát Művészeti és Kereskedelmi Kft társtulajdonosa, majd 1993-től a Dárius Music Kft. alapító tulajdonosaként teljes időmet és energiámat a vonós hangszerekkel való foglalkozás köti le. A muzsikus élet után, ez egy számomra teljesen új kihívást jelentett.
 
A hangszerüzlet tevékenysége, Budapest belvárosában megjelenő igények ismeretében meglehetősen szerteágazó. A már megszerzett üzleti tapasztalat mellett egy számomra hosszabb időt igénylő szakmai munka kezdődött el, amelynek fontos állomásaként , már „felnőtt fejjel” elvégeztem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem égisze alatt akkreditált Hangszerészképző Iskolát.
 
ADárius Hangszerüzlet alapításával azt célt tűztem ki, hogy összegyűjtsem azokat a régi magyar, olasz, német, francia mesterektől származó hangszereket, amelyek a hangszertörténeti ismeretek elsajátításában pótolhatatlanok. Az egyedi stílusjegyek, adott mesterekre jellemző építési sajátságok ismerete az alapja a nagyobb értékű és ritkaságként kezelendő hangszerek beazonosításának.
 
A hangszerek tanulmányozása itthon és külföldön sok-sok utazást jelent mind a mai napig. A külföldi kiállítások, aukciók, állami - és magángyűjteményekbe való betekintési lehetőségek megragadása nélkül szinte lehetetlen szert tenni a megfelelő tudásanyagra.
 
Talán szerencsés pillanatban kezdtem el foglalkozni az amúgy problematikusnak tekinthető hangszer „beazonosítás-felismerés”, illetve az eredetiség kérdésével, hiszen a ’90-es évek elején még Magyarországon is számos eredeti olasz, vagy francia hangszer volt hozzáférhető, noha a későbbiekben ez amennyiség radikálisan lecsökkent.
 
Tekintettel a különlegességek – elsősorban az olasz hangszerek – világpiaci értékére, rendkívül fontos egy adott hangszer valós készítőjének, eredetének a meghatározása. A mögöttünk lévő csaknem 20 év alatt vezető európai, brit, német, francia, osztrák szakértőkkel sikerült munkakapcsolatot kiépíteni. Így vitás esetekben a megfelelő szakmai konzultáció lehetőségével könnyebben elkerülhetőek a tévedések.
 
Már a kezdetektől nagy hangsúlyt helyezek a tanácsadásra. Munkámat, a folyamatosan hozzám forduló ügyfelek, magánemberek, zenekari vezetők, hangszergyűjtők elismerik és nagyra értékelik. Az általam kiadott szakvélemények nem csak Magyarországon, de más országokban is elfogadottak.
 
Üzletünkben az elmúlt időszakban a tanusítmányommal, szakvéleményemmel számos kitűnő hangszer került elégedett tulajdonosához egyebek mellett:
 
olasz: C. G. Testore, G. Tononi, R. A. Gagliano, G. Gagliano, A. Bellosio, M. Deconet, A. Pollastri, R. Antoniazzi, L.Carcassi,A. Monzino, G.B.Genova,
 
francia : P. Serdet, P. S. Bernardel, H. Silvestre,
 
német : L. Widhalm,M.Stoss, A. Engleder,
 
osztrák : A. Thir, J.G.Thir,J.I.Stadlmann
 
vagy magyar készítők közül, számos J.G.Leeb, Michelberger János, Bergmann András, Brandl Károly, Braun Mihály, Reményi Mihály, Reményi László, Frirsz Miksa, Bárány Dezső, Nemessányi Sámuel, Szepessy Béla, J. B. Schweitzer, Spiegel János, Laumann Róbert, Damm Pál, Elek Sándor, Pilát Pál, Cigl Jeromos, Aloys Engleder, Farkas Béla, Várady Gyula,Zach Thomas, Zimmer K.Otto, Hidy László, Horváth István, Kabay Imre, Josef Mönnig, Racsinszky szer került elégedett tulajdonosához.

A világhírű Strad Magazin szerkesztője kért fel egy J.B.Schweitzer által készítetett hangszer bemutatására, publikálására, amely 2005-ben megjelent a magazinban.


2009-ben a Hír-Tv készített rólam és az üzleti tevékenységről portréfilmet az “Arcok a liftben” című műsorában.